CMFT is een milde en krachtige therapievorm om talloze klachten doeltreffend aan te pakken. Of je nu last hebt van angst, stress, trauma of onverklaarbare lichamelijke pijnen, CMFT kan ècht helpen! De afkorting staat voor connect, mirror neuron focus therapy. Het is een nieuwe (sinds 2018) vorm van therapie waarin de CMFT-hulpverlener en cliënt samen focussen op de klacht.
Er wordt rekening gehouden met inzichten uit neurologie, neurobiologie en hechtingstheoriëen. Deze zijn geïntegreerd.
CMFT is een milde en krachtige therapievorm
Het leven is vallen en opstaan en de een valt harder dan de ander. Toch geldt voor ons allemaal dat we weer willen opstaan, hoeveel pijn en moeite dat ook kost. Dat vinden we het mooie van de mens; we willen onze eigen regie weer in handen pakken. Daar sluit CMFT heel natuurlijk op aan.
Bij CMFT hoeven we niet te beredeneren, te verklaren of te weten wat de oorzaak is. In geval van trauma hoeven we er zelfs niet in te gaan. We verbinden ons met de klacht en geven dit aandacht. We nemen dit waar en beleven wat er zich in ons lichaam voordoet. De CMFT-hulpverlener is afgestemd op de ander en spiegelneuronen maken dat we samen een proces van verwerken beleven.
CMFT helpt
Hoe het werkt:
- Ook voor mijn klacht?
CMFT is voor allerlei klachten al helpend gebleken. Op de website van www.cmft.nl zie je allerlei opgesomde klachten. Hiermee kan je inschatten of die van jou ook te verhelpen is met CMFT.
Lees hieronder wat CMFT van jou vraagt, als cliënt, voor een goed resultaat.
- Zelfcompassie: Dat wil zeggen dat je met dezelfde bewogenheid die je laat zien bij iemand die je dierbaar is terwijl die iets naars meemaakt, ook naar jezelf leert te handelen. Dat betekent dat sommigen eerst moeten leren om bewust te worden van hun lichaam of gewaarwordingen ervan.
- Activatie in denken: Je hoeft gelukkig niet in het trauma te zitten. Dat maakt CMFT een milde therapievorm. Maar net als een auto gestart moet worden moet de nare situatie geactiveerd worden door er kort aan te denken. Na dit ‘starten’ ga je niet meer naar de situatie toe, maar blijf je je richten op je lichamelijke beleving van de situatie.
- Op het lichaam gericht: Je blijft je tijdens het CMFT-proces richten op de lichamelijk ervaren klacht en op de ogen van de CMFT-hulpverlener. Dat vraagt de bereidheid je op je lichamelijke beleving te (leren) concentreren.
- Volharding en vertrouwen: Door te gaan totdat de ervaren pijn, stress, angst of spanning, die in je lichaam gevoeld wordt, weg is. Dat duurt afhankelijk van de klacht één of meerdere sessies. En vertrouwen op je lichaam, dat het aangeeft wat er nog verstopt zit.
- Loslaten: Het willen oplossen, verklaren, redeneren, analyseren etc. Dit los te laten is nodig, omdat verwerking vooral in het emotionele brein plaatsvindt.
Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek, waar je al je vragen kan stellen.